вход, регистрирай се

Кометата идва


от Туве Янсон

Въведени са общо 22 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): NeDa, Мира
Смятат да я прочетат (1): moby

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
- А кометата е червена и опашката ѝ е зад нея. И смята да ТАНГИРА Земята на седми август в двайсет часа и четиридесет и две минути. Или може би четири секунди по-късно. Професорът и аз го изчислихме.
- Тогава трябва да бързаме към дома - каза Муминтрол. - Какво имаше в неделя, което беше толкова важно?
- Сметанов крем с боровинково сладко - каза Сниф нехайно. - Детинщини. Или поне за някого, който е гледал през телескоп.
И те накладоха огън и изпържиха палачинки, които изяждаха веднага щом станеха готови - единственият правилен начин да се ядат палачинки.
-Какво е това снорк?-попита Муминтрол.
-Наистина ли не знаеш какво е снорк?-попита Снусмумрик учудено.-Трябва да са ти роднини, защото сте съвсем еднакви.Макар че ти си бял,а те са многоцветни и освен това си менят цвета, когато се възмутят.
В очите на Муминтрол се появи гняв.
-Нямам роднини, които си сменят цвета.Има само един вид муминтроли и те са бели!
-Ами тези сноркове много приличаха на теб.Снорк обичаше да подрежда и да изяснява нещата.Малката му сестра сестра слушаше,но ми се струва,че мислеше за друго.Може би за себе си.Цялата беше покрита с фин мек мъх и имаше бретон, който непрекъснато решеше.
-Колко смешно!-каза Муминтрол.-Е,и какво стана после?
-О,нищо особено-каза Снусмумрик.-Тя тъчеше малки спални рогозки от трева и правеше вкусни супи, ако някой го заболеше коремът.А после ходеше с цветя зад ушите и имаше златна гривна на левия си крак.
-Момичетата са толкова смешни-каза Муминтрол.Но тази нощ той сънува една малка госпожица Снорк,която приличаше на него и на която той подаряваше роза, за да си я сложи зад ухото.
» Добави цитат